Τι είναι η πέτρα λιθίαση ουροδόχου κύστης;

Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης είναι πάθηση κατά την οποία εντοπίζονται λίθοι μέσα στην ουροδόχο κύστη. Είναι μια όχι πολύ συχνή κατάσταση και συνήθως σχετίζεται με προβλήματα ούρησης. Κυρίως αφορά σε μεγάλες πέτρες γιατί οι μικρότερες μπορούν εύκολα να αποβληθούν από την ουρήθρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πέτρας λιθίασης στην ουροδόχο κύστη;

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από τις περιπτώσεις λίθου του νεφρού. Δεν υπάρχει συνήθως έντονος πόνος αλλά κυρίως έχει τη μορφή ενόχλησης, βάρους ή καψίματος χαμηλά στην κοιλιά εκεί που βρίσκεται η κύστη.

Ενίοτε οι ενοχλήσεις αντανακλούν από κάτω, στο περίνεο που είναι η βάση του σώματος. Συχνά υπάρχουν διαταραχές στην ούρηση με πιο χαρακτηριστική τη διακοπή της ούρησης, κατά την οποία η ούρηση σταματάει απρόοπτα και απότομα ενώ η ροή ήταν κανονική και δεν είχε φτάσει στο τέλος της.

Επίσης μπορεί να υπάρχει διχαλωτή ούρηση ή άλλη ακανόνιστη ούρηση καθώς και αιματουρία.

Ενδιαφέρεστε για λιθοτριψία ή άλλη θεραπεία;

Ποια είναι τα αίτια λιθίασης στην ουροδόχο κύστη;

Η λιθίαση της ουροδόχου κύστης οφείλεται είτε σε πέτρες που έπεσαν στην κύστη από τους νεφρούς και δεν κατάφεραν να αποβληθούν είτε σε πέτρες που σχηματίσθηκαν εξ αρχής στην κύστη.

Δεδομένου ότι η ουρήθρα (που αδειάζει την κύστη προς τα έξω) είναι πιο φαρδιά από τον ουρητήρα (που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην κύστη) μια πέτρα που πέρασε από τον ουρητήρα αν δεν μπορεί να περάσει από την ουρήθρα, αυτό σημαίνει ότι κάποιο εμπόδιο υπάρχει.

Ομοίως και οι πέτρες που δημιουργήθηκαν εξ αρχής στην κύστη, συνήθως συναντούνται σε ασθενείς που λόγω κακής ούρησης εμφανίζουν υπόλειμμα ούρων μετά ούρησης κι έτσι τα άλατα που βρίσκονται στα ούρα που λιμνάζουν τελικά ενώνονται και δημιουργούν το λίθο.

Κατά συνέπεια, τις πιο πολλές φορές η λιθίαση της ουροδόχου κύστης κρύβει κάποιο εμπόδιο που εμποδίζει την κύστη να αδειάζει σωστά. Συνήθως αυτό είναι ο προστάτης και λιγότερο συχνά κάποιο στένωμα στην ουρήθρα ή άλλο αίτιο πχ νευρολογικό.

Πως γίνεται η διάγνωση στην ουροδόχο κύστη;

Η διάγνωση είναι εύκολη. Ακόμα και η απλή ακτινογραφία μπορεί να θέσει τη διάγνωση. Εναλλακτικά το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει κυστεοσκόπηση για την οριστική διάγνωση.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Πως γίνεται η θεραπεία αφαίρεσης πέτρας από την ουροδόχο κύστη;

Η θεραπεία της λιθίασης είναι πιο εύκολη σε σχέση με τη λιθίαση του νεφρού ή του ουρητήρα. Η εξωσωματική λιθοτριψία μπορεί να δοκιμασθεί αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει λόγω του μεγέθους του λίθου. Η χειρουργική όμως αντιμετώπιση είναι πιο εύκολη λόγω της εύκολης πρόσβασης στην πέτρα από την ουρήθρα.

Εισέρχεται ένα εργαλείο το οποίο όμως λόγω του ότι η ουρήθρα είναι φαρδύτερη από τον ουρητήρα επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πιο ισχυρά εργαλεία (laser ή κρουστικά) σε σχέση με αυτά που μπορούν να περάσουν από τον ουρητήρα κι έτσι ακόμα και μεγάλες πέτρες μπορούν να θρυμματιστούν ενδοσκοπικά χωρίς τομές.

Σε πολύ μεγάλες πέτρες όμως μπορεί να χρειαστεί τελικά να γίνει μια μικρή τομή στο δέρμα, να ανοιχθεί η ουροδόχος κύστη και από εκεί να αφαιρεθεί ο λίθος. Είναι σημαντικό όμως να αξιολογήσουμε την ανάγκη ταυτόχρονης αντιμετώπισης του αιτίου που φράζει την κύστη κι οδήγησε στο σχηματισμό του λίθου.

Η λιθίαση της ουροδόχου κύστη είναι στην πραγματικότητα μια από τις ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης του προστάτη. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αφαίρεση του λίθου εκτός αν ειδικές περιπτώσεις πχ πολύ μεγάλος λίθος ή πολύ μεγάλος προστάτης ή άλλα προβλήματα υγείας εμποδίζουν την ταυτόχρονη αντιμετώπιση.

Η λιθίαση της κύστης είναι μια κατάσταση εύκολη να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί αλλά πρέπει κανείς να φροντίσει ταυτόχρονα να θεραπεύσει και το αίτιο που την προκάλεσε.

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ιατρείο στην Αθήνα.