ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ: Βιοψία όρχη με μικροσκόπιο.

ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ: Βιοψία όρχη με μικροσκόπιο.

Aζωοσπερμία ονομάζεται η απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα που παράγεται κατά την εκσπερμάτιση. Είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά όχι και αξεπέραστη.

Στην περίπτωση που οφείλεται σε απόφραξη κατά την μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τον όρχη στην ουρήθρα τα πράγματα είναι πιο καλά γιατί η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τον όρχη είναι συνήθως φυσιολογική κι αν η αντιμετώπιση και αναστροφή της απόφραξης δεν είναι εφικτή, μια απλή βιοψία επιτυγχάνει συνήθως  εύκολα την ανεύρεση σπερματοζωαρίων.

Όταν όμως η αζωοσπερμία οφείλεται σε βλάβη του όρχη και μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Η αιτία είναι ότι στην περίπτωση αυτή είτε δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια στον όρχη είτε είναι «κρυμμένα» σε κάποιο σημείο του όρχη που αν δεν το εντοπίσει κανείς δεν πρόκειται να τα βρει ποτέ. Κι εδώ ακριβώς παίζει καθοριστικό ρόλο η επιλογή του σωστού τρόπου βιοψίας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πραγματοποιηθεί η  βιοψία. Είτε με απλή παρακέντηση του δέρματος (PESA-Percutaneous Sperm Extraction)  είτε με απλή τομή και τυχαίες «τυφλές»  λήψεις από τον όρχη (TESE-Testicular Sperm Extraction) ή με χρήση μικροσκοπίου (micro TESE).

Ρωτήστε Τον Γιατρό Για Οτιδήποτε Σας Απασχολεί

Η χρήση μικροσκοπίου θεωρείται η πιο σύγχρονη και η πιο αποτελεσματική καθώς  προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα που καμιά άλλη μέθοδος δεν προσφέρει: την αναγνώριση με το μικροσκόπιο, υπο άμεση όραση, των υγειών περιοχών του όρχη αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να βρεθεί τελικά ζωντανό και υγιές σπερματοζωάριο. Η διαδικασία είναι απλή. Χορηγείται μια ήπια αναισθησία και με μικρή τομή ανοίγεται το δέρμα του οσχέου και ο όρχις και εν συνεχεία με τη βοήθεια του μικροσκοπίου εξετάζεται το εσωτερικό του.

Οι περιοχές που είναι κατεστραμμένες έχουν άλλη εικόνα από τις υγιείς και έτσι κατευθύνουμε την προσοχή μας σε αυτές που έχουν αυξημένη πιθανότητα να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ειδικός εμβρυολόγος που βρίσκεται συνεχώς στο χειρουργείο επιβεβαιώνει την ανεύρεση του κατάλληλου σπερματοζωαρίου και η επέμβαση ολοκληρώνεται. Παραμονή και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο συνήθως δεν απαιτείται.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει λύση ακόμα και σε περιπτώσεις όπου παλαιοτέρα θεωρούταν αδύνατη η ανεύρεση σπερματοζωαρίων όπως στο σύνδρομο SECOS ή SCOS (Sertoli Only Cell Syndrome) στο οποίο θεωρείται πως στον όρχη έχουν παραμείνει μόνο τα «στηρικτικά» κύτταρα αυτά που απαρτίζουν τον ιστό του όρχη και λείπουν τελείως τα γεννητικά δηλαδή τα σπερματοζωάρια.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις φάνηκε πως ορισμένες νησίδες σπερματοζωαρίων επιζούν αλλά με τυφλές τυχαίες βιοψίες η πιθανότητα ανεύρεσης τους είναι μηδαμινή. Η χρήση του μικροσκοπίου και η εφαρμογή της micro TESE επιτρέπει στον ειδικά εκπαιδευμένο Ουρολόγο-Ανδρολόγο να προσφέρει στο ζευγάρι μια ακόμα πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί.

Επικοινωνήστε Σήμερα Με Τον Γιατρό

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε λίγα Ιδιωτικά κέντρα και απαιτεί πέρα απο την κατάλληλη υποδομή, την ύπαρξη του ειδικού ιατρού αλλά και στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπο την επίβλεψη του Ανδρολογικού Ιατρείου της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής.

 

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό

Η Κλινική

Μιλήστε με το γιατρό