ΕΝΔΟΠΕΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΠΙΑ;

Καταρχήν είναι όλες οι ενδοπεϊκές ενέσεις ίδιες; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ασφαλώς και όχι. Παρότι η βασική τους δράση είναι η αγγειοδιαστολή των αγγείων του πέους ώστε να προκληθεί στύση η αποτελεσματικότητα τους διαφέρει, κυρίως γιατί η σύνθεσή τους διαφέρει. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως η παπαβερίνη, προοδευτικά όμως περιορίστηκε η χρήση της λόγω των επιπλοκών με κυριότερες την ίνωση και την εμφάνιση ν. Peyronie αλλά και του πριαπισμού. Για το λόγω αυτό αντικαταστάθηκε από την προσταγλανδίνη η οποία είναι πολύ πιο ασφαλής στα θέματα αυτά. Σήμερα οι ειδικοί ιατροί που ασχολούνται με το θέμα αυτό έχουν δυνατότητα να τροποποιήσουν την σύνθεση των ενέσεων χρησιμοποιώντας διαφορετικές ουσίες ανάλογα με τον κάθε ασθενή.

Η πιο απλή μορφή ενδοπεϊκής ένεσης κυκλοφορεί στα φαρμακεία αλλά δεν είναι πολύ αποτελεσματική και για τους άντρες που έχουν σημαντικού βαθμού Στυτική Δυσλειτουργία συνήθως δεν επιφέρει ικανοποιητική στύση. Πολλοί άντρες απογοητεύονται θεωρώντας πως αυτή είναι η μόνη ενέσιμη μορφή ενδοπεϊκής ένεσης που υπάρχει. Όταν ένας άντρας διαπιστώσει πως οι ενδοπεϊκές ενέσεις που χρησιμοποιεί δεν τον ικανοποιούν τις σταματά θεωρώντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί λύσεις υπάρχουν.
Καταρχήν ο λόγος που δεν δουλεύουν μπορεί να είναι ο λάθος τρόπος χορήγησης. Η χορήγηση τους είναι πολύ απλή αλλά απαιτεί μια στοιχειώδη εκπαίδευση από τον ιατρό προς τον ασθενή. Αν αυτό δεν έγινε σωστά μπορεί το φάρμακο να χορηγείται εκτός των σηραγγωδών σωμάτων με αποτέλεσμα να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της δόσης χαμένο. Μια κατάλληλη εκπαίδευση από ένα εξειδικευμένο ιατρό στη σωστή τεχνική χορήγησης θα λύσει το πρόβλημα αυτό.

Ο βασικότερος λόγος όμως που δεν αποδίδουν πλέον ή δεν απέδωσαν ποτέ ικανοποιητικά είναι η λάθος δόση ή τα λάθος συστατικά. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όπως κάθε ασθένεια χρειάζεται το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση έτσι και η στυτική δυσλειτουργία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή κι έτσι χρειάζεται ο καθένας διαφορετικού τύπου ένεση. Και προφανώς υπάρχουν και διαφορετικού τύπου ενέσεις. Ο ειδικός ιατρός θα πρέπει να μετρήσει με κατάλληλες εξετάσεις το βαθμό της Στυτικής Δυσλειτουργίας κάθε ασθενή για να μπορέσει να προσαρμόσει σε αυτόν και την κατάλληλη θεραπεία. Οι ενέσεις διαφέρουν τόσο ως προς τα συστατικά που περιέχουν αλλά και τη δοσολογία των συστατικών αυτών. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να μπορέσει ένας ιατρός να αξιολογήσει σωστά το πρόβλημα και να υπολογίσει το είδος της ένεσης αλλά και τη κατάλληλη δόση. Οι ενέσεις τύπου trimix είναι συχνά η λύση όταν η στυτική δυσλειτουργία είναι σημαντικού βαθμού. Η σύνθεση τους βασίζεται στη χρήση τριών συστατικών αλλά και πάλι η αναλογία των συστατικών αυτών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τέλος, η συχνότητα χορήγησης επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του προβλήματος. Ο κάθε ασθενής έχει τις δικές του ανάγκες όχι μόνο σε τύπο ένεσης αλλά και σε ρυθμό χορήγησης.

Τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής από τις ενδοπεϊκές ενέσεις;
Καταρχήν μια στύση αρκετά σκληρή για να έχει ερωτική επαφή. Αυτό συνήθως πρέπει να επιτυγχάνεται από την πρώτη ένεση αλλά σε κάποιους ασθενείς μπορεί να επέλθει προοδευτικά μετά από κάποιες χορηγήσεις. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αποζητάει ο ασθενής είναι η αποκατάσταση της στύσης του χωρίς τη λήψη ενέσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει κατορθωτό σε κάποιους ασθενείς αλλά όχι σε όλους. Η κατάλληλη ένεση (τύπος και δόση) παίζει ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο τύπος της στυτικής δυσλειτουργίας κάθε ασθενή. Κάποιοι τύποι θα ανταποκριθούν στη θεραπεία και άλλοι όχι. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ιατρός να προσαρμόσει εκ νέου τη θεραπεία κρίνοντας από την ανταπόκριση που έχουν οι ενέσεις σε κάθε ασθενή.

Δυστυχώς όμως κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κανένα τύπο ένεσης. Αυτό είναι αποκλειστικά συνάρτηση του βαθμού της βλάβης πού έχει ο στυτικός τους ιστός. Στις περιπτώσεις αυτές που η βλάβη είναι μεγάλη και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή η λύση είναι η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης η οποία λύνει οριστικά το πρόβλημα. Εναλλακτικά αρχίζουν και εφαρμόζονται νέες θεραπείες όπως η χρήση βλαστοκυττάρων που στη χώρα μας χορηγούνται αποκλειστικά από το Ανδρολογικό Ιατρείο του Αττικού Νοσοκομείου σε συνεργασία με τα εργαστήρια της Ακαδημίας Αθηνών.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό
Μιλήστε με το γιατρό