Κονδυλώματα και Άνδρας: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Πολύ συχνά ένας άντρας θα αναστατωθεί γιατί η σύντροφος του έχει κονδυλώματα ή επειδή διαπίστωσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως έχει εμφανίσει κονδυλώματα.  Τι σημαίνει αυτό για έναν άντρα; Τι πρέπει να κάνει για να διαπιστώσει αν πάσχει και αν όντως πάσχει τι πρέπει να κάνει για να θεραπευθεί;

Καταρχήν τι είναι κονδυλώματα;

-Είναι δερματικές βλάβες που οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus)

Πόσοι τύποι ιού HPV υπάρχουν;

-Υπάρχουν όσο και να μας κάνει εντύπωση σχεδόν 200 τύποι αλλά αυτοί που προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή είναι συνήθως 50.

Πόσο καιρόν μετά την έκθεση στον ιό θα εμφανίσω το πρόβλημα;

-Δυστυχώς ο χρόνος που μπορεί να μεσολαβήσει μπορεί να είναι αρκετοί μήνες ή και χρόνια, με συχνότερο το διάστημα μεταξύ 3 εβδομάδων και 8 μηνών.

Η μόλυνση μου από τον ιό τι μορφές μπορεί να έχει;

-Μπορεί να είναι κλινική, υποκλινική ή λανθάνουσα. Κλινική είναι αυτή που φαίνεται με το γυμνό μάτι, υποκλινική αυτή που χρειάζεται ειδικά μέσα για να ανιχνευθεί και λανθάνουσα αυτή που ο ιός είναι «εν υπνώσει», δηλαδή υπάρχει αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό.

Η κλινική δηλαδή εκδήλωση τι είναι;

-Έχει τη μορφή δερματικής βλάβης (σαν μυρμηγκιά) (Εικ.1) και είναι κατά άλλα ασυμπτωματική. Πολύ σπάνια θα συνοδεύεται από φαγούρα, πόνο, κάψιμο, αιμορραγία ή άλλα ήπια ενοχλήματα. Συνηθέστεροι τύποι ιού είναι ο 6 και ο 11 αλλά μπορεί σπανιότερα να εμφανιστούν και άλλοι όπως οι 11, 30, 42, 43, 44, 45, 51, 52, 54. Εμφανίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα αλλά και στη βάση του πέους ή και γύρω από αυτή στο εφήβαιο, στο όσχεο  αλλά και στην περιπρωκτική χώρα.

Εικ. 1

Έχουν σχέση με καρκίνο;

Τα τυπικά κονδυλώματα όχι. Ο καρκίνος του πέους όμως μπορεί να σχετίζεται με άλλους τύπους ιού HPV, κυρίως με τον τύπο 16. Άλλες καρκινικές ή προκαρκινικές καταστάσεις όπως η νόσος του Bowen, η ερυθροπλακία του Queyrat σχετίζονται με τους επιθετικούς τύπους 16 και 18. Από αυτές η νόσος του Bowen μπορεί να παρερμηνευτεί και να θεωρηθεί απλό κονδύλωμα. Τέλος ο όγκος Buschke-Löwenstein μοιάζει με γιγαντιαίο κονδύλωμα που μπορεί να επεκταθεί και να αλλοιώσει τους γύρω ιστούς. Αν και αντιστοιχεί στους λιγότερους επιθετικούς τύπους 6 και 11 μπορεί να μεταλλαχθεί σε καρκίνο.

Και οι υποκλινικές μορφές;

Τα δύο τρίτα μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Απαιτείται η διενέργεια πεοσκόπησης με επάλειψη του πέους με οξικό οξύ 3% ή 5% οπότε τυχόν λανθάνουσες βλάβες χρωματίζονται και γίνονται αντιληπτές. Είναι εν δυνάμει μολυσματικές περιοχές.

Και η λανθάνουσα μορφή;

Αντιστοιχεί σε περιπτώσεις που ενώ δεν υπάρχει κλινική βλάβη ή ιστολογική ένδειξη του ιού HPV μπορεί να βρεθεί το DNA  του ιού. Αποτελούν δυστυχώς την «αποθήκη» του ιού στον οργανισμό μας και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί και να θεραπευτεί.

Μεταδίδεται ο ιός από τη λανθάνουσα μορφή;

Ευτυχώς όχι. Ο οργανισμός ούτε νοσεί ούτε μεταδίδει.

Τι πρέπει να κάνω αν υποψιάζομαι ότι έχω κονδυλώματα;

Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα είναι να επισκεφθεί κανείς τον ειδικό ουρολόγο ανδρολόγο για να εξετασθεί.

Η απλή εξέταση αρκεί ή χρειάζονται και ειδικότερες;

Συνήθως τα κονδυλώματα είναι ορατά με την πεοσκόπηση. Αν υπάρχου όμως μέσα στην ουρήθρα απαιτείται ουρηθροσκόπηση. Η εντόπιση τους στην ουρήθρα δεν είναι συχνή αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξετασθεί. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ένας ασθενής που τα κονδυλώματα του πέρα από τις πολλαπλές εντοπίσεις στο πέος πρόβαλαν και από την ουρήθρα (Εικ. 2).

Εικ.2

Πονάει αυτή η εξέταση;

Όχι. Γίνεται με τοπική νάρκωση της ουρήθρας και είναι ανώδυνη.

Και πως θεραπεύονται;

Η θεραπεία γίνεται με καυτηρίαση τους. Με την εφαρμογή τοπικού αναισθητικού με τη μορφή αλοιφής γίνεται προσεκτική καυτηρίαση όλων των κλινικών μορφών.

Και μετά θεωρούμαι θεραπευμένος;

Ναι αλλά όχι απολύτως απαλλαγμένος από τον ιό. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα ο ιός σε λανθάνουσα μορφή και να εκδηλωθεί κλινικά σε δεύτερο χρόνο.

Άρα τι κάνω;

Πρέπει να έχω το νου μου μην τυχόν εμφανιστεί νέα βλάβη και να επισκέπτομαι περιοδικά τον ιατρό μου να με εξετάζει σχολαστικά.

Για πάντα;

Όχι. Αν δεν ξαναμολυνθεί κανείς συνήθως μετά από ένα χρόνο (κατά άλλους 2) θεωρείται θεραπευμένος.

Και τι να κάνω για να μη μολυνθώ ξανά;

Η χρήση προφυλακτικού προσφέρει σημαντική προστασία όχι όμως απόλυτη. Ο λόγος είναι ότι καταρχήν καλύπτει μόνο το πέος ενώ η υπόλοιπη περιοχή (όσχεο, εφήβαιο κλπ.) μένει ακάλυπτη καθώς επίσης η μόλυνση μπορεί να γίνει ακόμα και πριν την τοποθέτηση του προφυλακτικού αν κανείς αγγίξει μολυσμένη περιοχή ή ακόμα και με τα χέρια αν επίσης έχουν αγγίξει μολυσμένη περιοχή. Η μόνη σίγουρη προφύλαξη είναι η αποφυγή του σεξ με μολυσμένα άτομα όσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό
Μιλήστε με το γιατρό