Μεθοδος ΤΟΥΡΙΣ (TURIS) για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη


Η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ είναι μια νέα μέθοδος που καθιστά πλέον την αντιμετώπιση της καλοήθους
υπερπλασίας του προστάτη υποθεση μιας ημέρας. Βασίζεται στο συνδυασμό της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής κατα την οποία ο προστά της αφαιρείται διουρηθρικά (δια της ουρήθρας δηλαδή) και της ταυτόχρονης πλάσμα-εξάχνωσης του προστάτη.


Ρωτήστε Τον Γιατρό Για Οτιδήποτε Σας ΑπασχολείΓια να γίνει κατανητό αυτό, να πούμε οτι ο προστάτης "αγκαλιάζει" την αρχή της ουρήθρας ακριβώς κάτω απο την ουροδόχο κύστη και όταν υπερτρέφεται φράζει τη δίοδο των ούρων. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι να "ανοίξει" εκ νέου το πέρασμα των ούρων αφαιρώντας τον υπερτροφικο προστατικό ιστό. 

Η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αφαίρεση του υπερτροφικού αδένα γιατι συνδυάζει δύο δυνατότητες: και το "κόψιμο" της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής αλλά και την εξάχνωση του laser. Εχοντας δυο διαφορετικά εργαλεία που προσαρμόζονται στη συσκευή ΤΟΥΡΙΣ ο ιατρός κατα τη διάρκεια του χειρουργείου επιλέγει αν θα κάνει εξάχνωση ή αφαίρεση του προστάτη.

Ολα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα και αν αίμακτα ετσι ωστε να πετύχει ο χειρουργός το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή του. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι οτι ο ασθενής παραμένει μια ημέρα στο νοσοκομείο και ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου, ενώ το χειρουργείο είναι τελείως ανώδυνο.

Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως αποτελεί μια αναίμακτη μέθοδο και για αυτό συνίσταται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία.Επισης, αντίθετα με την εξάχνωση του laser, η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ παρέχει και τεμάχια ιστού τα οποία μπορούν να αποσταλούν και για βιοψία.


Επικοινωνήστε Σήμερα Με Τον Γιατρό

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι τέτοια που έχει σχεδόν εξαλείψει κάθε άλλη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.


Στην πράξη σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμέτωπιση για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι κατάλληλοι για να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο ΤΟΥΡΙΣ. Πρέπει όμως να συμβουλευτούν τον ιατρό τους που είναι εξειδικευμένος στη μέθοδο αυτή για να τους εξετάσει και να κουβεντιάσουν πιθανές ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η δικιά τους περίπτωση.
 

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό

Η Κλινική

Μιλήστε με το γιατρό