Παθήσεις Πέους: Στυτική Δυσλειτουργία & Κάμψη Πέους


Ρωτήστε Τον Γιατρό Για Οτιδήποτε Σας Απασχολεί


Ο ιατρός μπορεί με ειδικές εξετάσεις να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν οργανικά αίτια. Η λήψη του ιστορικού από μόνη της από έναν έμπειρο ιατρό αρχίζει και ξεκαθαρίζει την εικόνα. Απαραίτητες όμως είναι και αιματολογικές εξετάσεις που θα ελέξουν το ορμονικό προφίλ του άντρα και κυρίως κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που θα μετρήσουν την αιμάτωση και τη λειτουργία του πέους. Η στύση για να πραγματοποιηθεί απαιτεί κατάλληλη αιματική ροή και λειτουργικές πεΪκές αρτηρίες που με την ερωτική διέγερση θα στείλουν άφθονο αίμα στο πέος. Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο να διακοπεί η ροή του αίματος προς τις φλέβες γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ταυτόχρονο  «άδειασμα» του πέους, κάτι που επιτυγχάνεται με το κλείσιμο των  φλεβικών «βαλβίδων».

Οι διαταραχές αιματώσεως είτε με τη μορφή της αρτηριακής ανεπάρκειας ή με τη μορφή της φλεβικής διαφυγής καθιστούν τη λειτουργία του πέους προβληματική. Αυτά τα προβλήματα σήμερα διαγιγνώσκονται έτσι ώστε να μπορεί κανείς να προχωρήσει σε θεραπεία. Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες είναι 2 ειδών δηλαδή τα από του στόματος φάρμακα και οι ειδικές ενδοπεϊκές ενέσεις. Αν το πρόβλημα δεν ανταποκρίνεται στις φαρμακευτικές αυτές επιλογές τότε χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση.


Επικοινωνήστε Σήμερα Με Τον Γιατρό


 Πέρα από την στυτική δυσλειτουργία μια άλλη σημαντική πάθηση του πέους είναι η κάμψη του πέους η άλλιώς νόσος του Πεϊρονί. Στη νόσο αυτή η στύση δε χάνει τη σκληρότητα της –τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- αλλά χάνει το σχήμα της. Το πέους αρχίζει να στραβώνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση –πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά- σε μικρο η σε πολύ μεγάλο βαθμό που κάνει τη διύσδηση αδύνατη. Η νόσος αυτή θεωρέιται ότι οφείλεται μάλλον σε μικροαγγειόπαθεια και σε μικροτραυματισμούς του πέους κατά την επαφή που μπορεί και να μη γίνονται αντιληπτοί από τον άντρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη «ουλής» στο πέος που οδηγεί στην κάμψη του. Στους περισσότερους ασθενούς συνυπάρχει και μια σκληρή «πλάκα» που αντιστοιχεί στο σημείο κάμψης του πέους.

Παρότι υπάρχουν κάποια φάρμακα  που μπορεί να συστήσει κανείς συνήθως αυτά είναι αναποτελεσματικά. Η θεραπεία της νόσου είναι χειρουργική. Πραγματοποιείται μια ειδικήεπέμβαση που ευθειάζει το πέος και  ο ασθενής επιστρέφει 

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό

Η Κλινική

Μιλήστε με το γιατρό