ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή που τοποθετείται στο εσωτερικό του πέους σε ασθενείς που έχουν στυτική δυσλειτουργία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία.

Προσφέρει στύση σκληρότητας 100%, διάρκεια τόση όση επιθυμεί ο ασθενής και πραγματοποίηση στύσης όποτε το επιθυμεί ο ασθενής.

Ανατομία του πέους

 Το πέος αποτελείται από δυο «κυλίνδρους» από ειδικό ιστό (στυτικό ιστό), τα σηραγγώδη σώματα.

Αυτά αιματώνονται το καθένα με τη δική του αρτηρία και όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στύση γεμίζουν με αίμα και διογκώνονται και σκληραίνουν με αποτέλεσμα την εμφάνιση της στύσης (Εικ. 1).

ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ
Εικ.1

 

Όταν ο ασθενής εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία τα σηραγγώδη σώματα δεν πληρούνται από αίμα με αποτέλεσμα είτε να είναι τελείως χαλαρά ή να εμφανίζουν διάφορες διαβαθμίσεις σκληρότητας.  Όταν οι άλλες μορφές θεραπείας αποτυγχάνουν η μόνη λύση είναι η «αντικατάσταση» κατά κάποιον τρόπο, των φυσικών αυτών κυλίνδρων από άλλους τεχνητούς.

Στην πραγματικότητα οι νέοι τεχνητοί κύλινδροι μπαίνουν μέσα στα σηραγγώδη σώματα τα οποία διατηρούν μόνο το εξωτερικό τους τοίχωμα. Αυτοί οι τεχνητοί κύλινδροι είναι η πεϊκή πρόθεση.

 

Πεϊκή πρόθεση

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ξεκινώντας από την απλή που είναι δυο ημιάκαμπτοι κύλινδροι από ειδικό πλαστικό που απλώς μπορούν να κάμπτονται από τον ασθενή ή να ευθειάζονται, προσομοιώνοντας την στύση (Εικ. 2).

 

ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ
Εικ.2


Είναι φτηνή λύση, πιο απλή στην τοποθέτηση αλλά όχι τόσο καλή λειτουργικά και αισθητικά.

Αντιθέτως οι «φουσκωτές» (inflatable)  (Εικ. 3)είναι αρτιότερες τεχνολογικά, με πολύ καλό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

 

ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ
Εικ.3

 

Είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως και προσφέρουν πολύ υψηλά ποσοστά ευχαρίστησης τόσο από τον άνδρα όσο και από τη σύντροφο του. Αυτές αποτελούντα από κυλίνδρους που μπορούν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν προσομοιώνοντας έτσι με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργία της στύσης.

Πέρα από τους δυο κυλίνδρους αποτελούνται από την ειδική βαλβίδα ενεργοποίησης και αναλόγως του τύπου από ένα συμπληρωματικό ρεζερβουάρ που περιέχει το ειδικό υγρό πλήρωσης.

Επίσης οι νεότεροι τύποι έχουν πλέον ειδική επικάλυψη από αντιβιοτικά για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.

Η πρόθεση τοποθετείται από μια μικρή τομή στη βάση του πέους από την κάτω μεριά και μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης εξωτερικά δε φαίνεται τίποτα που να μαρτυρά ότι ο ασθενής αυτός έχει τοποθετήσει πεϊκή πρόθεση. Μετά την πάροδο περίπου ενός μήνα ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να την χρησιμοποιεί. Με την πίεση της βαλβίδας (η οποία τοποθετείται ανάμεσα στους όρχεις), το υγρό γεμίζει την πρόθεση η οποία αρχίζει να σκληραίνει και να ανορθώνεται και η εξωτερική εικόνα είναι αυτή ενός πέους που πραγματοποιεί στύση (Εικ.4).

ΠΕΪΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ
Εικ.4

 Η στύση αυτή είναι όπως είπαμε σκληρότητας 100% και δεν «πέφτει» αν δεν την απενεργοποιήσει ο ασθενής.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η τεχνική τοποθέτησης όπως παρουσιάστηκε σε πρόσφατο Ανδρολογικό Συμπόσιο.

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε τη διαδικασία Πεϊκής Πρόθεσης σε μορφή Animation.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό
Μιλήστε με το γιατρό