ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Ανδρολογικό ιατρείο του Αττικού Νοσοκομείου εφαρμόζει εντελώς δωρεάν μια πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με χρήση βλαστοκυττάρων. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο και γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) το οποίο παρέχει τα βλαστοκύτταρα.
Η θεραπεία απευθύνεται σε ασθενείς με οργανικά/ αγγειακά κυρίως προβλήματα στύσης όπως πχ σε διαβητικούς και εν γένει αγγειακούς ασθενείς και όχι σε αυτούς με ψυχολογικά ή ορμονικά προβλήματα. Είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία που εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή με την αφαίρεση μιας μικρής ποσότητας υποδόριου λίπους (λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα) συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς είτε αναρροφώντας το με βελόνα ή με μια μικρή τομή 1-2 cm. Το λίπος μεταφέρεται στα ειδικά εργαστήρια του ΙΙΒΕΑΑ όπου με ειδική διαδικασία απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα. Αυτά τοποθετούνται στο πέος με ένεση όπως ακριβώς γίνονται και οι ενδοπεϊκές ενέσεις που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα βλαστοκύτταρα θα απλωθούν στο πέος όπου και με την απελευθέρωση ειδικών ουσιών που αυτά περιέχουν θα αρχίσουν να επιδιορθώνουν τις βλάβες που έχει το πέος και εξαιτίας των οποίων δυσλειτουργεί. Η αποκατάσταση της βλάβης και της στυτικής λειτουργίας ποικίλλει αναλόγως της αρχικής βλάβης και σύμφωνα με διεθνείς μελέτες μπορεί να επιφέρει μέχρι και πλήρη αποκατάσταση.

Η θεραπεία αυτή είναι η πιο σύγχρονη μορφή θεραπείας που υπάρχει σήμερα στον κόσμο και λόγω της υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται έχει κόστος. Ωστόσο έχουν εξευρεθεί κονδύλια για την κάλυψη της θεραπείας αυτής και έτσι αυτή τη στιγμή προσφέρεται δωρεάν. Οι ασθενείς εξετάζονται και πραγματοποιούν μια σειρά από εξετάσεις (αίματος, τρίπλεξ πέους, αξονικές κλπ) για να βεβαιωθεί ότι είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία αυτή. Στη συνέχεια γίνεται η λήψη κι ακολούθως η χορήγηση των βλαστοκυττάρων και κατόπιν ο ασθενής παρακολουθείται βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για ένα ολόκληρο έτος για να καταγραφεί η λειτουργία του πέους του.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για τη θεραπεία αυτή μπορούν κλείνουν ραντεβού στο Ανδρολογικό Ιατρείο του Αττικού Νοσοκομείου για να ενημερωθούν και να ελεγχθεί αν είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία αυτή.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό
Μιλήστε με το γιατρό