ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗ ΚΑΛΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ.

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από καταιγιστικούς ρυθμούς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με πληθώρα στρεσογόνων παραγόντων. Καθημερινά άνθρωποι όλων των ηλικιών δηλώνουν πως βρίσκονται κυριευμένοι από το στρες των διάφορων συνθηκών. Στις περιπτώσεις όπου το στρες δρα ως κινητήριος δύναμη και κινητοποιεί το άτομο για δράση, τότε αναφερόμαστε στο ευστρες. Αυτής της μορφής το στρες αυξάνει την αποδοτικότητα. Αντίθετα εκεί όπου το στρες δρα ανασταλτικά και ακινητοποιεί το άτομο, αφορά στο distress το οποίο εξετάζεται ως υπεύθυνος παράγοντας στην εκδήλωση νοσημάτων και διαταραχών.

Μία από τις διαταραχές που σχετίζεται άμεσα με το στρες και την αρνητική πτυχή αυτού, αποτελεί η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ). Το στρες που βιώνουν οι άντρες καθημερινά μέσω των στρεσογόνων παραγόντων και συνθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης. Φαίνεται πως οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί που απαιτούν από τα άτομα να προσαρμοστούν σε αυτούς, οι οποιεσδήποτε αλλαγές από την πεπατημένη, οι υπερβολικές προσωπικές και επαγγελματικές απαιτήσεις και πιθανόν μία κατηγορία συντρόφου που ¨ευνουχίζει¨ μέσω του τρόπου επικοινωνίας της, να θεωρούνται υπεύθυνοι. Κρίσιμα γεγονότα ζωής όπως είναι η απώλεια συντρόφου ή η απώλεια εργασίας συνδράμουν στην εμφάνιση ΣΔ ενώ οι καθημερινοί μικροπαράγοντες κινδύνου δρουν σίγουρα επιβαρυντικά. Όλα τα παραπάνω φέρουν ψυχολογικές μεταπτώσεις και αλλαγές στη φυσιολογία του ατόμου.

Η Ακαδημία Αθηνών παρεμβαίνοντας στο ιατρικό αλλά και κοινωνικό αυτό πρόβλημα οργάνωσε ένα Ειδικό Πρόγραμμα διαχείρισης του στρες για την αντιμετώπισης της Στυτικής Δυσλειτουργίας. Είναι μια συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και του Ανδρολογικού Ιατρείου του Αττικού Νοσοκομείου υπό τον Επ. Καθηγητή Ουρολόγο Ανδρολόγο κ. Πρωτογέρου. Το Ανδρολογικό ιατρείο της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής κλινικής και οι ψυχολόγοι της Ακαδημίας Αθηνών εφαρμόζουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης του Στρες με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Στυτικής και Σεξουαλικής Λειτουργίας. Το πρόγραμμα είναι απολύτως δωρεάν και έχει ήδη δοκιμαστεί με πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και άλλων νοσημάτων που σχετίζονται με το στρες όπως η αρτηριακή υπέρταση. Αναμένεται δε να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή.

Η διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται στις 8 εβδομάδες, για κάθε ασθενή.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε ομάδες των 3-5 ατόμων (και ατομικά κατ’ εξαίρεση)

Δεκτοί στο πρόγραμμα είναι:
1. Άνδρες με διαπιστωμένη από ειδικό ιατρό στυτική δυσλειτουργία
2. Άνδρες ηλικίας 18-50 ετών
3. Άνδρες που δεν κάνουν χρήση άλλης τεχνικής χαλάρωσης (π.χ yoga, πιλάτες, διαλογισμός, ψυχοθεραπεία).

Κατά την εφαρμογή του οι ασθενής εκπαιδεύονται στην εκμάθηση ειδικών τεχνικών Διαχείρισης Στρες και στην υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου υγιεινού τρόπου ζωής. Τέλος, το πρόγραμμα είναι δημιουργημένο και εγκεκριμένο από του καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Όλγα Πανταζή
Ψυχολόγος-Επιστήμονας Διαχείρισης Στρες
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο Ανδρολογικό ιατρείου του Αττικού ή να καλέσουν την κα Πανταζή στο τηλέφωνο 6976051751.

(Διαβαστε περισσότερα..)

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό
Μιλήστε με το γιατρό