Πέτρα στην ουροδόχο κύστη
Τι είναι η πέτρα στην ουροδόχο κύστη

Η πέτρα ή αλλιώς λιθίαση ουροδόχου κύστεως είναι η κατάσταση όπου εμφανίζονται πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως συχνά οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά και οι πέτρες που σχηματίζονται στην ουροδόχο κύστη διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την αιτία δημιουργίας τους.

Οι περισσότερες πέτρες της ουροδόχου κύστεως είναι αποτέλεσμα συνήθως απόφραξης της ουροδόχου κύστεως πχ λόγω διογκωμένου προστάτη, ή σπανιότερα προκαλούνται από την μακροχρόνια χρήση καθετήρα.


Ρωτήστε Τον Γιατρό Για Οτιδήποτε Σας Απασχολεί


Συμπτώματα της πέτρας στην ουροδόχο κύστη

Η πέτρα στην ουροδόχο κύστη μπορεί να εμφανίσει τα εξής συμπτώματα:

 • Συχνοουρία
 • Αιματουρία
 • Πόνο στην ηβική περιοχή
 • Ουρολοίμωξη
 • Διακοπή της ροής των ούρων
 • Πόνος στο πέος
 • Αδυναμία ούρησης εκτός από συγκεκριμένες θέσειςΔιάγνωση της πέτρας στην ουροδόχο κύστη

Συνήθως οι μικρές πέτρες αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται επέμβαση. Αν δεν καταφέρουν να αποβληθούν από το σώμα, τότε θα χρειαστεί να γίνει αφαίρεσή τους.

Η ανάλυση ούρων όταν υπάρχει πέτρα στην ουροδόχο κύστη, συνήθως δείχνει αίμα στα ούρα και ουρολοίμωξη.

Ωστόσο οι ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της πέτρας στην ουροδόχο κύστη είναι οι παρακάτω:

 • Ακτινογραφία
 • Υπερηχογράφημα
 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Κυστεοσκόπηση – Πρόκειται για μια ειδική διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεωςΠοια είναι τα αίτια της πέτρας στην ουροδόχο κύστη

Η πέτρες στην ουροδόχο κύστη εμφανίζονται όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει πλήρως. Τα εναπομείναντα ούρα που λιμνάζουν, σχηματίζουν κρυστάλλους, οι οποίοι καταλήγουν να διαμορφώνονται σε πέτρες.

Τα πιο κοινά αίτια που προκαλούν πέτρα στην ουροδόχο κύστη είναι τα εξής:

 • Διόγκωση του αδένα του προστάτη
 • Καταστάσεις κατά τις οποίες δεν αδειάζει η κύστη όπως νευρογενής κύστη από εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού ή άλλα προβλήματα υγείας
 • Πέτρες από τους νεφρούς οι οποίες κατέληξαν και παρέμειναν τελικά στην ουροδόχο κύστηΘεραπεία/ΑντιμετώπισηΦαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πέτρα στην ουροδόχο κύστη αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό κατά την διάρκεια της ούρησης. Έτσι, αν ο γιατρός διαπιστώσει πως υπάρχει απλώς λίγη άμμος ή μια πολύ μικρή σε μέγεθος πέτρα, τότε αυτό που θα συστήσει είναι άφθονη κατανάλωση νερού, ώστε να κυλήσει η πέτρα και να αποβληθεί φυσικά μαζί με τα ούρα.

Όσον αφορά στο αίσθημα πόνου, θα συστήσει κάποιο αναλγητικό, ή και σπασμολυτικό και αντιφλεγμονώδες. Στην περίπτωση που υπάρχει λοίμωξη, είναι επιβεβλημένη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.


Επικοινωνήστε Σήμερα Με Τον Γιατρό


Χειρουργική επέμβαση

Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος πέτρες μπορούν να αφαιρεθούν με την χρήση του κυστεοσκόπιου, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας, που εισάγεται μέσω της ουρήθρας και φτάνει στην ουροδόχο κύστη. Από το κυστεοσκόπιο εισέρχονται ειδικά εργαλεία και laser που θρυμματίζουν και αφαιρούν την πέτρα. Η διαδικασία γίνεται αυθημερόν και συνήθως χωρίς παραμονή στην κλινική.

Εναλλακτικά, μια πέτρα μπορεί να χρειαστεί να θρυμματιστεί με την μέθοδο της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Κατά την μέθοδο αυτή, χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα το οποίο εκπέμπει κρουστικά κύματα, τα οποία σπάνε την πέτρα και τα θραύσματα αποβάλλονται με την ούρηση. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαλύει την πέτρα, χωρίς να τραυματίζει τους ιστούς που την περιβάλλουν, αλλά έχει τεχνικούς περιορισμούς και δεν πολυχρησιμοποιείται.

Η αφαίρεση μιας μεγάλης σε μέγεθος πέτρας μπορεί να γίνει με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, καθώς και σπανιότερα με την διαδερμική μέθοδο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με την πέτρα στην ουροδόχο κύστη, είναι σκόπιμο να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο και ειδικευμένο γιατρό, που μπορεί να λύσει κάθε απορία σου με αξιοπιστία και σύνεση και να σε καθοδηγήσει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Επικοινώνησε σήμερα με τον Χειρούργο Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.

Βασίλης Πρωτογέρου
Βασίλης Πρωτογέρου
Ο Δρ. Βασίλης Πρωτογέρου είναι Χειρουργός Ουρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ανδρολογίας – Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Βιογραφικό Ιατρού | Επικοινωνία Με Τον Ιατρό

Η Κλινική

Μιλήστε με το γιατρό