Υποτροπιαζουσες Κυστίτιδες – Ένα συχνό γυναικείο πρόβλημα

Η κυστίτιδα είναι ουρολοίμωξη εντοπισμένη στην ουροδόχο κύστη. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις κυστίτιδες λόγω του κοντού μήκους της γυναικείας ουρήθρας που επιτρέπει στα μικρόβια να εισέλθουν στην κύστη. Τα συμπτώματα είναι:

  • Συχνουρία
  • Τσούξιμο ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Έντονη επιθυμία για ούρηση που όμως να συνοδεύεται από μικρή ποσότητα ούρων
  • Πόνος ή τράβηγμα χαμηλά στην κοιλιά ακόμα και ανεξάρτητα από την ούρηση
  • Άσχημη μυρωδιά των ούρων
  • Αιματουρία

Ο ουρολόγος μπορεί να λύσει κάθε σας απορία!

Πως αντιμετωπίζεται η κυστίτιδα;

Η αντιμετώπιση μιας κυστίτιδας είναι σχετικά εύκολη καθώς αύξηση των υγρών και χορήγηση αντιβίωσης λύνουν το πρόβλημα. Ενίοτε όμως η κυστίτιδα επιμένει και ενώ μετά από τη θεραπεία υποχωρεί, σύντομα επανεμφανίζεται. Αυτό δε, μπορεί να διαρκεί για πολλούς μήνες. Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα πάσχει από τη λεγόμενη υποτροπιάζουσα κυστίτιδα.

Η αντιμετώπιση της είναι λίγο πιο σύνθετη και απαιτεί τη συμβουλή έμπειρου ουρολόγου για να μπορέσει να αποκλείσει συχνά προβλήματα που οδηγούν στη διαιώνιση του προβλήματος.

Συνοπτικά μια γυναίκα που έχει υποτροπιάζουσα κυστίτιδα είτε δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σωστά ή ξαναμολύνεται από το μικρόβιο. Ο ιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να την κατευθύνει σωστά, να πραγματοποιήσει μια σειρά από ειδικές εξετάσεις που θα διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό.

Οι εξετάσεις αυτές αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ή άλλες αιτίες που καθιστούν το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας πιο ευάλωτο στα μικρόβια και στη συνέχεια αν υπάρχουν να αποκατασταθούν.

Εν συνεχεία θα χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση για κατάλληλο χρονικό διάστημα (συνήθως πολύ περισσότερο από ότι σε μια απλή κυστίτιδα) σε μια προσπάθεια να εκριζωθεί το μικρόβιο.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να διαπιστωθεί αν η γυναίκα επαναμολύνεται έτσι ώστε κάθε φορά να είναι μια καινούρια ουρολοίμωξη. Ειδικά το καλοκαίρι πολλές κοπέλες διαμαρτύρονται ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν μετά από μπάνιο στη θάλασσα ενώ άλλες κοπέλες πάσχουν από τη λεγόμενη “sex induced cystitis” την κυστίτιδα που εμφανίζεται μετά από σεξουαλική επαφή.

Παρότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ευθύνεται ο σύντροφος τους, στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι δικό τους και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. Και στις περιπτώσεις αυτές ο κατάλληλος ουρολόγος θα δώσει τη λύση.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί στη γυναίκα με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ότι η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια και να οπλισθεί έτσι με υπομονή γιατί αν διακόψει από μόνη της τη θεραπεία το πρόβλημα της θα διαιωνισθεί με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργιά της ουροδόχου κύστεως.

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ιατρείο στην Αθήνα.