Τι είναι τα εκκόλπωμα ουροδόχου κύστεως;

Η ουροδόχος κύστη αποτελείται από πολλές μυϊκές ίνες και εσωτερικά είναι ενισχυμένη με τον βλεννογόνο. Όταν παρουσιαστεί κάποια αδυναμία στις μυϊκές ίνες, ο βλεννογόνος αυτός βγαίνει εκτός κύστης, δημιουργώντας εκκόλπωμα.

Αυτή η κατάσταση κάνει την κύστη ευάλωτη στις ουρολοιμώξεις. Ο ασθενής νιώθει τα τυπικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης και επισκέπτεται τον γιατρό, ο οποίος κάνει τη διάγνωση εκκολπώματος.

Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης είναι καλοήθη, συνήθως μεγαλώνουν και παρουσιάζουν κυστεονεφρική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι νεφροί.

Για τη διάγνωσή τους συνήθως συστήνεται υπερηχογράφημα κύστης, το οποίο γίνεται με γεμάτη κύστη.

Άμεση Ανακούφιση - Οριστική Θεραπεία

Πως αντιμετωπίζονται τα εκολπώματα ουροδόχου κύστεως;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι το χειρουργείο εκλογής για τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης. Με την επέμβαση αυτή αφαιρούνται οι σακοειδείς προβολές του βλεννογόνου τόσο στους ασθενείς που πάσχουν από συγγενή εκκολπώματα όσο και από εκείνους που έχουν υποστεί απόφραξη της ουρήθρας.

Πότε είναι επιβεβλημένη η λαπαροσκόπηση

  • όταν το εκκόλπωμα είναι ευμεγέθες
  • όταν προκαλούν συμπτωματολογία (αίσθημα ατελούς κένωσης, συχνοουρία κ.α.)
  • όταν υπάρχουν επιπλοκές π.χ. υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης

Σε σχέση με το κλασικό ανοιχτό χειρουργείο που θα έχει μεγαλύτερη νοσηλεία και αποκατάσταση, η λαπαροσκοπική μέθοδος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία είναι ο ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών, ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, ταχύτερη ανάρρωση, μηδενική απώλεια αίματος, άμεσο εξιτήριο, χαμηλότερο κόστος νοσηλείας, ταχύτερη επιστροφή στην εργασία, την καθημερινή διατροφή και την γυμναστική.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές;

Από την στιγμή που ένας εξειδικευμένος ουρολόγος αναλάβει το χειρουργείο, οι επιπλοκές σχεδόν ελαχιστοποιούνται. Όπως και σε κάθε χειρουργείο, έτσι και σε αυτό μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, λοίμωξη κ.τ.λ.

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής την επόμενη κιόλας μέρα περπατά και σηκώνεται. Προοδευτικά ο ασθενής σιτίζεται και μετά από 2 μέρες αφαιρείται και η παροχέτευση. Ο ασθενής γυρνάει σπίτι του μετά από 3 περίπου μέρες, ενώ οι καθετήρες της ουροδόχου κύστης αφαιρούνται 15 μέρες μετά. Σε όλες τις δραστηριότητές του, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε 20-30 ημέρες.

Μπορεί το χειρουργείο να γίνει και ρομποτικά;

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το χειρουργείο για την αφαίρεση των εκκολπωμάτων μπορεί να γίνει ρομποτικά. Η επέμβαση γίνεται με τομές 8mm από τις οποίες περνούν τα ειδικά εργαλεία. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μεθόδου είναι οι λιγότερες λοιμώξεις και ταχεία επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ιατρείο στην Αθήνα.