Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Τι Είναι;

Ως θηλώματα ουροδόχου κύστης έχει επικρατήσει να λέμε τον επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Παρότι ως όνομα δεν είναι ταυτόσημο με καρκίνο καθώς υπάρχουν (σπάνια) καλοήθη θηλώματα, εντούτοις η λέξη θήλωμα κύστεως εννοεί μαζικά όλους τους επιφανειακούς καρκίνους ανεξάρτητου βαθμού επιθετικότητας. Μακροσκοπικά μοιάζει με «θάμνο» που μεγαλώνει από το τοίχωμα προς το εσωτερικό της κοιλότητας της κύστης. Ταυτόχρονα όμως έχει και «ρίζες» που εισχωρούν στο τοίχωμα και ο βαθμός αυτός διήθησης του τοιχώματος είναι πολύ καθοριστικός για την εξέλιξη της νόσου.

Χειρουργική Αντιμετώπιση – Θεραπεία – Αφαίρεση

Η θεραπεία του θηλώματος είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις θηλωμάτων. Η αφαίρεση είναι απαραίτητη για ιστολογική ταυτοποίηση αλλά και για θεραπεία.

Ο ουρολόγος μπορεί να λύσει κάθε σας απορία!

Η διαδικασία της επέμβασης

Η επέμβαση γίνεται δια της ουρήθρας (διουρηθρικά). Ένα ειδικό εργαλείο με κάμερα εισέρχεται από την ουρήθρα και φθάνει στην κύστη. Εκεί εντοπίζει το θήλωμα και με την ειδική του άκρη που είναι μια ειδική (διπολική πλέον) διαθερμία σχήματος αγκύλης, αφαιρεί το θήλωμα. Σε μικρά θηλώματα η επέμβαση είναι απλή και σύντομη. Μεγάλα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ιδιαίτερα δύσκολα και να απαιτούν δεξιότητα από το χειρουργό ουρολόγο. Είναι σημαντική όχι μόνο η πλήρης αφαίρεση τους αλλά και ο εν τω βάθει καθαρισμός του θηλώματος. Αυτό αποσκοπεί στο να αφαιρεθούν οι «ρίζες» του και να διαπιστωθεί πόσο βαθειά είχαν φθάσει.

Μετά την αφαίρεση τοποθετείται ειδικός καθετήρας και γίνονται πλύσεις της κύστεως. Ανάλογα με την έκταση του τραύματος ο καθετήρας και οι πλύσεις μπορεί να μείνουν από λίγες ώρες μέχρι και κάποιες ημέρες. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ο ασθενής μπορεί να γυρίσει σε ήπια δραστηριότητα και σε λίγες ημέρες θα είναι ελεύθερος από περιορισμούς.

Σε περίπτωση που η ιστολογική ανάλυση δείξει πως το θήλωμα δεν είχε φθάσει σε βαθειά στρώματα της κύστης τότε η νόσος θεωρείται πως αντιμετωπίστηκε. Ανάλογα όμως με το βαθμό επιθετικότητας και το μέγεθος που είχε το θήλωμα θα πρέπει ο ασθενής να μπει σε ένα πρόγραμμα ενδοκυστικών εγχύσεων που θα είναι είτε ενδοκυστική χημειοθεραπεία είτε ενδοκυστική ανοσοθεραπεία.

Αν όμως το θήλωμα είχε διηθήσει βαθειά την κύστη, ακόμα και η πλήρης αφαίρεση του δεν είναι αρκετή. Συμπληρωματικές θεραπείες χρειάζονται που μπορεί να είναι ακόμα και ριζική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης ή εναλλακτικά ακτινοβόληση της με ή χωρίς χημειοθεραπεία.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Επανάληψη επέμβασης

Επίσης φαίνεται πως είναι χρήσιμη η επανάληψη της επέμβασης σε ένα μήνα και επανακαθαρισμός στην περιοχή του αρχικού θηλώματος γιατί έχει φανεί πως σε ποσοστά που μπορεί να είναι και μεγαλύτερα από 25% τελικά είχαν παραμείνει καρκινικά κύτταρα παρότι η βιοψία έλεγε το αντίθετο.

Θα εμφανιστούν ξανά τα θηλώματα;

Τα θηλώματα επανεμφανίζονται σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει το 70%. Για το λόγο αυτό απαιτείται συχνή παρακολούθηση έτσι ώστε αν επανεμφανιστούν να μην προλάβουν να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπαίνει σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης με κυστεοσκοπήσεις, που μπορεί να είναι ανά τρίμηνο ή και αραιότερα ανάλογα με την περίπτωση.

Αν βρεθεί νέο θήλωμα αφαιρείται, στέλνεται για ιστολογική ανάλυση και αναλόγως της απάντησης επαναπροσδιορίζεται η παρακολούθηση και η ανάγκη συμπληρωματικών θεραπειών.

Τα θηλώματα είναι καρκίνος της κύστεως που απαιτεί άμεση και επιθετική θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση τους είναι σημαντική στην πρόγνωση της νόσου.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.