Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Τι Είναι

Η συστροφή των όρχεων είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κι επικίνδυνη για τους όρχεις κατάσταση γιατί οφείλεται σε περιστροφή των όρχεων και διακοπή της αιματικής ροής η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα οι όρχεις θα νεκρωθούν.

Οι όρχεις μέσα στο όσχεο όπου βρίσκονται κρέμονται από ένα σύνολο από αγγεία, νεύρα, μυϊκές ίνες καθώς και τον σπερματικό πόρο που όλα μαζί απαρτίζουν τον  σπερματικό τόνο. Αυτός βγαίνει από ένα άνοιγμα χαμηλά στην κοιλιά δίπλα στο πέος και καταλήγει χαμηλότερα στον όρχη. Παρότι ο όρχις είναι καθηλωμένος στο όσχεο μέσω ενός συνδέσμου που βρίσκεται στον κάτω πόλο του, μπορεί να έχει μια σχετική κινητικότητα. Επίσης υπάρχουν φορές που ο σύνδεσμος αυτός είναι παθολογικός και δεν προσφέρει επαρκή καθήλωση. Ως εκ τούτου ο όρχις μπορεί να περιστραφεί και να στραγγαλιστεί έτσι ο σπερματικός τόνος, με άμεσο επακόλουθο τη διακοπή της αιματικής ροής προς τον όρχη.

Αντιμετωπίστε οριστικά το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί

Υπάρχει Πόνος;

Η κατάσταση εμφανίζεται αιφνίδια και είναι πολύ επώδυνη. Ο όρχις πρήζεται και μαζί και ο σπερματικός τόνος και ο πόνος είναι πολύ έντονος. Το όσχεο πρήζεται κι εμφανίζεται ερυθρό ενώ μπορεί να συνυπάρχει και πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Η κατάσταση αυτή μοιάζει πολύ με την ορχίτιδα και την επιδιδυμίτιδα με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει ο πυρετός. Απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση γιατί αν δεν αποκατασταθεί η αιματική κυκλοφορία σε διάστημα λίγων ωρών (3 έως 5 ώρες) ο όρχις κινδυνεύει να νεκρωθεί. Ενίοτε το πρόβλημα εμφανίζεται με ηπιότερη μορφή κατά την οποία ο όρχις παθαίνει ατελή συστροφή η οποία μετά από λίγο ανατάσσεται μόνη της. Σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και πολλές φορές ξεγελούν τον ασθενή ως προς τη βαρύτητα και την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι κατά βάση χειρουργική και πρέπει να είναι άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής πρέπει να είναι στο χειρουργείο για να ανοιχθεί το όσχεο και να αποσυστραφεί ο όρχις ώστε να αποκατασταθεί η αιμάτωση. Συνήθως απαιτείται και καθήλωση του όρχι μέσα στο όσχεο ώστε να μην επαναληφτεί το πρόβλημα αυτό.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να μπορέσει ο ιατρός να αποσυστρέψει τον όρχι χωρίς χειρουργείο εκτελώντας έναν ειδικό χειρισμό. Παρότι η επιτυχία της μεθόδου αυτής δεν είναι υψηλή συνιστάται να δοκιμάζεται πριν το χειρουργείο.

Η συστροφή και η νέκρωση του όρχη μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα βλάβη στην ποιότητα του σπέρματος και να αποτελέσει αίτιο υπογονιμότητας και για το λόγο αυτό συνίσταται η παρακολούθηση του ασθενούς με σπερμοδιαγράμματα και η χορήγηση αντιοξειδωτικών για λίγους μήνες μετά τη συστροφή.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.