Τι είναι η υπερδραστήρια ή ευερέθιστη ουροδόχος κύστη;

Η υπερδραστήρια ή ευερέθιστη ουροδόχος κύστη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η κύστη χάνει την ικανότητα της να διαχειρίζεται τα ούρα που πέφτουν μέσα της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται μόνη της σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και να προκαλεί από έντονη επιθυμία ούρησης μέχρι και ούρηση η οποία επειδή είναι απρόβλεπτη δεν προλαβαίνει ο ασθενής να πάει στην τουαλέτα κι έτσι εμφανίζεται ακράτεια ούρων.

Ποια τα αίτια εμφάνισης της ευερέθιστης κύστης;

Τα αίτια είναι πολλά. Οποιοσδήποτε παράγοντας που δρα ερεθιστικά στην κύστη μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα αυτό. Τέτοια είναι οι κυστίτιδες αλλά και οι άλλες ουρολοιμώξεις όπως και οι προστατίτιδες, η λιθίαση της κύστης ή του κάτω τμήματος του ουρητήρα και σπανιότερα ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη επίσης, φράσει την έξοδο της κύστης και την αναγκάζει σε καταπόνηση, με κάθε ούρηση να προκαλεί προοδευτικά αλλοιώσεις στην κύστη και οδηγεί τελικά στην εμφάνιση υπερδραστήρια κύστης.

Αυτές οι μορφές είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμες γιατί η συμπεριφορά της κύστης είναι αντιδραστική προς συγκεκριμένο αίτιο και δεν κρύβει ειδική παθολογία της κύστης.

Σπανιότερα υπάρχουν νευρολογικά αίτια που προκαλούν το πρόβλημα αυτό ενώ πολύ συχνά δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αιτιολογία.

Άμεση Ανακούφιση - Οριστική Θεραπεία

Υπερδραστήρια – Ευερέθιστη Κύστη: Κύρια Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά. Ο ασθενής νιώθει μια επιθυμία για ούρηση που είναι αιφνίδια και κλιμακώνεται απότομα και δεν προλαβαίνει την τουαλέτα με αποτέλεσμα να εμφανίζει απώλεια ούρων.

Συχνά η επιθυμία ελέγχεται και παρότι δεν εμφανίζεται ακράτεια αλλά αίσθημα επιτακτικότητας που καταλήγει σε κανονική ούρηση στη λεκάνη, πρόκειται για μια ενοχλητική κατάσταση γιατί ο ασθενής ζει με το άγχος μήπως η επόμενη ούρηση καταλήξει σε ακράτεια. Επίσης συχνά η ούρηση είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την επιθυμία που είχε ο ασθενής.

Υπερδραστήρια – Ευερέθιστη Κύστη: Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται συχνά από το ιστορικό και μόνο, ενώ συχνά είναι απαραίτητες κι άλλες εξετάσεις όπως καλλιέργεια ούρων, κυτταρολογική ούρων, υπερηχογράφημα και μερικές φορές και κυστεοσκόπηση.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια ειδική εξέταση που θα χρησιμοποιηθεί κάποιες φορές. Είναι μια ειδική εξέταση κατά την οποία τοποθετούμε ηλεκτρονικούς καθετήρες στην κύστη και στο ορθό και μέσω αυτών μετράμε τις πιέσεις και τη λειτουργία της κύστης. Θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση αλλά συχνά δε θα αποκαλύψει την αιτία.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης ευερέθιστης κύστης;

Η θεραπεία προσπαθεί κατά αρχήν να αντιμετωπίσει το αίτιο που προκαλεί το πρόβλημα αυτό. Έτσι η χορήγηση αντιβιοτικών, η αφαίρεση του λίθου, η αντιμετώπιση του καρκίνου και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη θα συμβάλλουν σημαντικά ή και θα λύσουν το πρόβλημα.

Πέρα από την αιτιολογική θεραπεία έχουμε πλέον και φάρμακα που δρουν απευθείας στην κύστη και προσπαθούν να ελέγξουν την υπερλειτουργία της. Πλέον σήμερα έχουμε αρκετά φάρμακα στην κατηγορία αυτή τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.

Στις περιπτώσεις όμως που ούτε αυτά δουλεύουν, τη λύση μπορεί να δώσει η χρήση του Botox. Η γνωστή ουσία που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί έχει πλέον επίσημη ένδειξη για την αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης.

Μέσω ειδικού κυστεοσκοπίου και με λεπτή βελόνα ενίεται ενδοσκοπικά στο τοίχωμα της κύστης και προσφέρει σημαντική βοήθεια εκεί που τα χάπια δε δουλεύουν. Η διαδικασία χορήγησης είναι απλή και απαιτεί ήπια μέθη και ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική.

Η υπερευαίσθητη / υπερδραστήρια κύστη είναι μια ενοχλητική κατάσταση που φθάνει μέχρι και την ακράτεια ούρων. Με τα μέσα όμως που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας η αντιμετώπιση της είναι πλέον πάρα πολύ αποτελεσματική και αποκαθιστά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ιατρείο στην Αθήνα.