Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μέθοδος Τουρις (Turis) – Διουρηθρική Προστατεκτομή

Η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ είναι μια νέα μέθοδος που καθιστά πλέον την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη υπόθεση μιας ημέρας. Βασίζεται στο συνδυασμό της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής κατά την οποία ο προστάτης αφαιρείται διουρηθρικά (δια της ουρήθρας δηλαδή) και της ταυτόχρονης πλάσμα-εξάχνωσης του προστάτη.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, να πούμε ότι ο προστάτης “αγκαλιάζει” την αρχή της ουρήθρας ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και όταν υπερτρέφεται φράζει τη δίοδο των ούρων. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι να “ανοίξει” εκ νέου το πέρασμα των ούρων αφαιρώντας τον υπερτροφικό προστατικό ιστό.

Η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ επιτυγχάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αφαίρεση του υπερτροφικού αδένα γιατί συνδυάζει δύο δυνατότητες: και το “κόψιμο” της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής αλλά και την εξάχνωση του laser. Έχοντας δυο διαφορετικά εργαλεία που προσαρμόζονται στη συσκευή ΤΟΥΡΙΣ ο ιατρός κατά τη διάρκεια του χειρουργείου επιλέγει αν θα κάνει εξάχνωση ή αφαίρεση του προστάτη.

Ενδιαφέρεστε για προστατεκτομή ή άλλη θεραπεία;

Όλα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα και σχεδόν αναίμακτα έτσι ώστε να πετύχει ο χειρουργός το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή του. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής παραμένει μια ημέρα στο νοσοκομείο και ο καθετήρας συνήθως αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου, ενώ το χειρουργείο είναι τελείως ανώδυνο.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως αποτελεί μια αναίμακτη μέθοδο και για αυτό συνίσταται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία. Επίσης, αντίθετα με την εξάχνωση του laser, η μέθοδος ΤΟΥΡΙΣ παρέχει και τεμάχια ιστού τα οποία μπορούν να αποσταλούν και για βιοψία.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι τέτοια που έχει σχεδόν εξαλείψει κάθε άλλη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Στην πράξη σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι κατάλληλοι για να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο ΤΟΥΡΙΣ. Πρέπει όμως να συμβουλευτούν τον ιατρό τους που είναι εξειδικευμένος στη μέθοδο αυτή για να τους εξετάσει και να κουβεντιάσουν πιθανές ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η δικιά τους περίπτωση.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.

Σχετικά Video