Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μεταβείτε στην ενότητα

 

Κιρσοκήλη Όρχεων

Τι είναι;

Κιρσοκήλη όρχεων ονομάζουμε τη διάταση των φλεβών του όρχη και κατ’ επέκταση την φλεβική ανεπάρκεια των όρχεων. Συνήθως παρατηρείται στον έναν όρχι, κυρίως αριστερά. Φυσιολογικά στις φλέβες κυλάει το αίμα προς μια κατεύθυνση, προς την καρδιά εξαιτίας των βαλβίδων που ρυθμίζουν την ροή του όπως σε όλο το σώμα. Αν υπάρχει ανεπάρκεια στις βαλβίδες τότε παρατηρείται παλινδρόμηση του αίματος, με αποτέλεσμα οι φλέβες να φουσκώνουν και το αίμα να λιμνάζει μέσα τους.

Συμπτώματα

Η κιρσοκήλη συνήθως διαγιγνώσκεται στον αριστερό όρχι. Πολλοί άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ώστε να πάνε στον γιατρό και έτσι η κιρσοκήλη μπορεί να βρεθεί τυχαία σε έλεγχο υπογονιμότητας, που αποτελεί και βασικό επακόλουθο της.

Ανάμεσα στα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνονται το αίσθημα βάρους στους όρχεις και σε περίπτωση που η κιρσοκήλη είναι μεγάλη, να μπορεί να ψηλαφηθεί από τον ασθενή.

Γονιμότητα

Η κιρσοκήλη είναι το βασικό αίτιο για την υπογονιμότητα στον άνδρα, επηρεάζοντας το σπέρμα. Κάθε άνδρας με διάγνωση κιρσοκήλης θα πρέπει να ελέγξει τη γονιμότητά του, κάνοντας σπερμοδιάγραμμα. Οι άνδρες που εμφανίζουν κιρσοκήλη συνήθως παρουσιάζουν διαταραχές τόσο στον αριθμό και την μορφολογία όσο και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Με τη χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης το σπέρμα βελτιώνεται πολύ συχνά αν και όχι πάντα.

Αίτια

Η πάθηση συνήθως οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων που υπάρχουν μέσα στις φλέβες. Όγκοι του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κιρσοκήλη.

Αντιμετωπίστε οριστικά το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί

Διάγνωση κιρσοκήλης

Για τη διάγνωση της κιρσοκήλης αρκεί η κλινική εξέταση και ένα υπερηχογράφημα Doppler. Στην κλινική εξέταση ο ανδρολόγος θα ψηλαφήσει το διατεταμένο φλεβικό πλέγμα με τον ασθενή σε όρθια θέση. Με το Doppler θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ακόμα και σε κιρσοκήλη μικρού βαθμού.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Θεραπεία – Αντιμετώπιση: Οριστική λύση του προβλήματος σε ελάχιστες ώρες με μικροχειρουργική αντιμετώπιση!

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πιο ενδεδειγμένη θεραπεία, κατά το οποίο γίνεται απολίνωση των διατεταμένων φλεβών. Παρότι υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική είναι η μικροχειρουργική διόρθωση τη κιρσοκήλης η οποία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή. Γίνεται μόνο από εξειδικευμένους ουρολόγους στη μικροχειρουργική τεχνική.  Η εμπειρία του ιατρού σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική επιτρέπουν την οριστική λύση του προβλήματος με ολιγόωρη παραμονή στην κλινική.

Μετά Την Εγχείρηση

Τα μετεγχειρητικά ενοχλήματα είναι ελάχιστα και ο ασθενής φεύγει αυθημερόν από την κλινική. Πριν την επέμβαση, ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενή, ο γιατρός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία σας.

Μετεγχειρητικά ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την επίπονη για το σώμα σωματική άσκηση για περίπου 1 μήνα. Θα πρέπει ο ασθενής να γνωρίζει ότι η ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα 3-12 μηνών.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.