Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μεταβείτε στην ενότητα

 

Χρόνια – Οξεία Προστατίτιδα

Τι είναι;

Η προστατίτιδα, είναι η φλεγμονή του προστάτη. Οι κλινικές εκδηλώσεις της πάθησης είναι αρκετές και ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς. Εμφανίζεται από τη νεανική ηλικία και ταλαιπωρεί άντρες όλων των ηλικιών.

Διαχωρίζεται σε:

  • οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
  • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
  • χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα
  • ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της προστατίτιδας το ιστορικό του ασθενούς, το είδος των συμπτωμάτων, η καλλιέργεια των προστατικών εκκρίσεων ή του σπέρματος καθώς και η κλινική εξέταση (ψηλάφηση προστάτη) συμβάλλουν για να ανευρεθεί το είδος της προστατίτιδας. Εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμες αλλά πιο ειδικές όπως η αξονική δεν είναι απαραίτητες συνήθως, αλλά μπορεί να χρειαστούν. Στην χρόνια προστατίτιδα για να εξακριβωθεί η διάγνωση, χρειάζεται τα συμπτώματα να επιμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες. Με δεδομένο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, χρειάζεται ένας εξειδικευμένος ουρολόγος με μεγάλη εμπειρία για τη διαχείριση του.

Ενδιαφέρεστε για προστατεκτομή ή άλλη θεραπεία;

Αίτια – Συμπτώματα

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα

Τα βακτήρια, όπως το E.coli, ευθύνονται για την ανάπτυξή της. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ασθενής παρουσιάζει τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης όπως είναι πυρετός, αδυναμία, ρίγη.

Χρόνια προστατίτιδα (βακτηριακή και μη βακτηριακή)

Οι αιτίες δεν είναι καθορισμένες στην χρόνια προστατίτιδα. Μπορεί να προκαλείται από τα ίδια βακτήρια της οξείας μορφής της νόσου αλλά συχνά τα αίτια είναι μη μικροβιακά (άσηπτη φλεγμονή). Τα συμπτώματα παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις και είναι η συχνουρία, η δυσκολία στην ούρηση, ο πόνος στους όρχεις, η πρόωρη εκσπερμάτιση και πολλά άλλα και  τελικά οι ασθενείς εμφανίζονται αγχωμένοι, με κακή ψυχολογία που με τη σειρά της επιτείνει το πρόβλημα καθως το άγχος είναι εκλυτικό αίτιο της χρόνιας προστατίτιδας.

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα

Δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται τυχαία από προληπτική εξέταση του προστάτη. Δεν υπάρχουν ούτε σε αυτή την μορφή ξεκάθαρα αίτια.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σχετίζεται κυρίως με το είδος της προστατίτιδας. Στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, ενώ προτείνεται η λήψη άφθονων υγρών. Σε βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά με τη διάρκεια θεραπείας να είναι αρκετά μεγάλη που μπορεί να είναι και μήνες. Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στη χρόνια προστατίτιδα πρέπει ο ιατρός να διερευνήσει προσεκτικά το ιστορικό, τα συμπτώματα και πιθανές άλλες θεραπείες για να βρεθεί η εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, επειδή δεν υπάρχει εμφανής αιτιολογία, η αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πολλές εξάρσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία τους και την ποιότητα της ζωής τους. Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει έναν εξειδικευμένο γιατρό για να παρακολουθείται, διότι ο συνδυασμός θεραπειών ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς είναι απαραίτητος. Συνδυασμοί φαρμάκων χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενώ φαίνεται πως στη σύγχρονη αντιμετώπιση θέση έχουν και τα κρουστικά κύματα.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Προστατίτιδα & στυτική δυσλειτουργία, αλκοόλ και διατροφή

Η προστατίτιδα είναι πιθανό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας. Κατά συνέπεια ένας άντρας με στυτική δυσλειτουργία πρέπει πάντα να ελέγχεται για πιθανή προστατίτιδα η οποία μπορεί και να χρονολογείται και αρκετό καιρό και να μην είχε γίνει αντιληπτή.

Το αλκοόλ, ο καφές, οι πικάντικες τροφές κλπ μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα της προστατίτιδας ενώ αντίθετα η αυξημένη πρόσληψη νερού και η καλή ενυδάτωση βοηθάει σημαντικά.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.