Πως γίνεται η διάγνωση της υπερπλασίας του προστάτη;
Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:
Εκτενές ιστορικό και εκτίμηση των συμπτωμάτων
Η λήψη εκτενούς ιστορικού περιλαμβάνει τον τύπο των ενοχλήσεων, την εκτίμηση της σοβαρότητάς τους, τον χρόνο της εμφάνισής τους, καθώς και την συχνότητά τους. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που θα θελήσει να μάθει ο γιατρός, προκειμένου να ξεκινήσει η διάγνωση.
Ειδικά ερωτηματολόγια
Η συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση του προβλήματος.
Φυσική εξέταση που περιλαμβάνει και την δακτυλική εξέταση προστάτη
Πρόκειται για την βασική εξέταση, που δίνει τις πρώτες αλλά απαραίτητες πληροφορίες για το μέγεθος του προστατικού αδένα, την σύστασή του, καθώς και πιθανή εμφάνιση σκληρίας στην σύσταση του προστάτη που αποτελεί ένδειξη για ενδεχόμενη συνύπαρξη με καρκίνο του προστάτη.
Μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)
Οι τιμές που προκύπτουν από το ολικό PSA, καθώς και το ελεύθερο PSA, βοηθούν σημαντικά στην διερεύνηση πιθανών παθήσεων που συνδέονται με τον προστάτη. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι τιμές του PSA παρότι είναι πολύ σημαντικές στη διάγνωση θέλουν προσοχή στην ερμηνεία γιατί ο κάθε ασθενής μπορεί να έχει PSA που να αποκλίνει από το θεωρούμενο «φυσιολογικό».
Επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι εξής:
Ουροροομετρία (εξέταση για το πόσο εύκολα ή δύσκολα βγαίνουν τα ούρα)
Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής ουρεί μέσα σε ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο μετράει την ροή των ούρων και την ποσότητα που αποβάλλεται κατά την διάρκεια της ούρησης. Αν μετά την εξέταση, παραμένουν ούρα στην κύστη, μπορεί να διαπιστωθεί με την χρήση υπερήχων.
Απεικόνιση ουροποητικού (Απεικονιστική εξέταση του ουροποιητικού συστήματος)
Το απλό (διακοιλιακό) υπερηχογράφημα αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις το διορθικό είναι απολύτως απαραίτητο για τη διάγνωση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.
Ουρηθροκυστεοσκόπηση (Ενδοσκοπική εξέταση όπου εμφανίζεται με ακρίβεια η θέση και το εύρος του στενώματος)
Απαιτεί την είσοδο ειδικής κάμερας στην ουρήθρα για να απεικονιστεί εσωτερικά ο αυλός της ουρήθρας. Μπορεί να γίνει, ανάλογα με την περίπτωση, με απλή τοπική νάρκωση στην ουρήθρα ή με ήπια μέθη.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη;
Ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, υπάρχουν οι εξής θεραπευτικές μέθοδοι:
Απλή παρακολούθηση
Προτείνεται σε περιπτώσεις που εκδηλώνονται ήπια συμπτώματα.
Φαρμακευτική θεραπεία
Το μέγεθος του προστάτη και η βαρύτητα των συμπτωμάτων υποδεικνύουν το φαρμακευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί. Σκοπός της φαρμακευτικής θεραπείας είναι η αναίρεση της απόφραξης, η ελάττωση του μεγέθους του προστάτη και αποκατάσταση της ροής των ούρων.
Χειρουργική αντιμετώπιση υπερπλασίας του προστάτη
Χειρουργική αντιμετώπιση ΚΥΠ ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
- Σε ασθενείς με οξεία επίσχεση ούρων, που υποτροπίασε μετά την αφαίρεση του καθετήρα
- Σε ασθενείς με χρόνια επίσχεση
- Σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα αιματουρία
- Σε ασθενείς με λιθίαση κύστης
- Σε ασθενείς με εκκολπώματα κύστης
- Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη
Οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη είναι οι εξής:
Διουρηθρική προστατεκτομή
Πραγματοποιείται μέσω της ουρήθρας με την χρήση ενός ειδικού εργαλείου (ρεζεκτοσκόπιο) που εισάγεται από το πέος στην ουρήθρα και φτάνει μέχρι την κύστη. Το ειδικό εργαλείο διαθέτει μια αγκύλη, που κόβει τον προστάτη σε μικρά κομμάτια και παράλληλα γίνεται καυτηριασμός των σημείων που αιμορραγούν.
Τα κομμάτια που κόβονται, συγκεντρώνονται στην κύστη και απομακρύνονται με πλύσεις από ειδικό ορό. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, τοποθετείται καθετήρας για 2-4 ημέρες.
Είδη διουρηθρικής προστεκτομής
Turis προστατεκτομή
Η TURIS Προστατεκτομή είναι μια διουρηθρική προστατεκτομή αλλά με σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες κι έτσι έχουμε ελάχιστη παραμονή καθετήρα και νοσηλεία (συνήθως 1-2 ημέρες). Χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς με ειδικά προβλήματα όπως π.χ λήψη αντιπηκτικών.
Προστατεκτομή με χρήση Laser
Πραγματοποιείται με την εισαγωγή ειδικού οργάνου στην ουρήθρα, καθώς και με την χρήση οπτικών ινών που συνδέονται με μηχανήματα laser. Η συνηθέστερη τέτοια μέθοδος είναι η HOLEP αν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Είναι πολύ απτελεσματική ειδικά σε ασθενείς με πολύ μαγάλους προστάτες.
Προστατεκτομή με τη χρήση ατμου ( REZUM )
Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος. Διαφοροποιείται απο τις άλλες γιατί δεν κόβει τον προστάτη άλλα χορηγεί ατμό παρακεντώντας διουρηθρικά τον προστάτη με μια ειδική βελόνα. Έτσι συρρικνώνεται ο προστάτης χωρίς να αλλοιώνει την ανατομία του. Είναι η μόνη μέθοδος που σέβεται τη σεξουαλικότητα του άνδρα και διατηρεί τη στύση άλλα και την εκσπερμάτιση.
Τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο.
Η συνεχής αναβολή του προβλήματος δεν είναι η λύση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζεις κάθε μέρα με το άγχος και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Μην ξεχνάς πως μια έγκαιρη επίσκεψη, μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της πάθησης και να μειώσει τις πιθανότητες για ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης.