Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Ενδοσκοπική Αφαίρεση Πέτρας Στα Νεφρά

Αρκετά συχνά τυχαίνει κάποιος να υποφέρει από έντονο, βασανιστικό και αγωνιώδη πόνο στο νεφρό, γνωστό και ως κολικό νεφρού. Η συνηθέστερη αιτία είναι κάποια πέτρα που αποφράσσει την ροή των ούρων και προκαλείται έτσι αυτός ο έντονος πόνος. Για την αντιμετώπιση της πέτρας λίγο πολύ όλοι έχουν ακούσει την μέθοδο της λιθοτριψίας. Απλή, σύντομη και τις πιο πολλές φορές αποτελεσματική.

Τι γίνεται όμως όταν αποδεικνύεται ότι η πέτρα είναι πολύ ανθεκτική και δε σπάει με τη λιθοτριψία;

Παλιότερα η μόνη λύση ήταν μία: «νυστέρι»! Τώρα όμως έχουμε και εναλλακτικές λύσεις που η πρόοδος της τεχνολογίας και οι εξελίξεις στην ιατρική μπορεί να προσφέρουν. Έτσι η ενδοσκοπική μέθοδος της νεφρο / ουρητηρολιθοτριψίας είναι η μέθοδος εκλογής σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ενδιαφέρεστε για λιθοτριψία ή άλλη θεραπεία;

Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος;

Είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος κατά την οποία χωρίς τομές στο δέρμα εισέρχεται από την ουρήθρα ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο που στη συνέχεια περνάει στην ουροδόχο κύστη και εντοπίζει με ειδική κάμερα το ουρητηρικό στόμιο, η έξοδος του ουρητήρα δηλαδή προς την κύστη.

Με ειδική τεχνική και με κατάλληλους χειρισμούς εισέρχεται στη συνέχεια το εργαλείο προς πάνω, μέσα στον ουρητήρα μέχρι που να εντοπιστεί η πέτρα στον ουρητήρα ή στον νεφρό. Στη συνέχεια με χρήση λέιζερ ή άλλων ειδικών μηχανημάτων και λαβίδων η πέτρα θρυμματίζεται και αφαιρείται.

Η όλη διαδικασία απαιτεί  κατάλληλη νάρκωση και η διάρκεια της ποικίλει από λιγότερο από ώρα μέχρι και αρκετά περισσότερο. Πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη και λεπτεπίλεπτη επέμβαση που απαιτεί εξειδίκευση από τον ιατρό, όπως επίσης και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Στους περισσότερους ασθενείς μας, επιτρέπουμε λόγω μεγάλης εμπειρίας, να εξέλθουν αυθημερόν από την κλινική. Την ενδοσκοπική εικόνα που βλέπει ο ουρολόγος μπορεί να δει κανείς στα παρακάτω βίντεο.

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται η ειδική τεχνική καθετηριασμού του ουρητήρα όπου μπορεί να δει κανείς για τι μικρά μεγέθη μιλάμε και στο δεύτερο η σύλληψη με ειδικό εργαλείο ενός λίθου από το εσωτερικό του νεφρού προκειμένου εν συνεχεία να αφαιρεθεί. Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους της κάμερας έστω και μια σταγόνα αίμα δυσκολεύει τον ιατρό.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Είναι όλες οι πέτρες δυνατόν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο;

Οι περισσότερες ναι, αλλά όχι όλες ή τουλάχιστον όχι σε μια και μοναδική επέμβαση. Ανάλογα το μέγεθος αλλά και τη θέση της πέτρας ο ιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή τι αποτέλεσμα μπορεί να περιμένει κανείς. Επίσης μπορεί να απαιτηθεί να τοποθετηθεί και κάποιο stent (pigtail) για να εξασφαλιστεί η αποβολή των συγκριμάτων.

Ένας ασθενής που υποφέρει από κολικό θα πρέπει να συζητήσει με το ιατρό του το ενδεχόμενο της ενδοσκοπικής αυτής τεχνικής για να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα του αυτό ή να απευθυνθεί σε κάποιο ουρολόγο εκπαιδευμένο στην τεχνική αυτή.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.

 

Σχετικά Video