Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Τι Είναι;

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε λίθους από το νεφρό μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα της πλάτης στο ύψος του νεφρού. Από την τομή εισέρχεται ένα ειδικό εργαλείο το οποίο θρυμματίζει κι αφαιρεί την πέτρα.

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η πέτρα είναι μεγάλη και δεν μπορεί να θρυμματιστεί με τις άλλες διαθέσιμες μεθόδους. Τέτοιες πέτρες είναι οι κοραλλιοιδείς λίθοι (λίθοι που καταλαμβάνουν όλο ή μεγάλο μέρος του νεφρού), οι πολύ σκληροί λίθοι (όπως οι λίθοι κυστίνης) και γενικά λίθοι που συνήθως είναι μεγαλύτεροι από 2εκ.

Ενδιαφέρεστε για λιθοτριψία ή άλλη θεραπεία;

Διαδικασία

Ο ασθενής αρχικά τοποθετείται ανάσκελα και ειδικός ουρητηρικό καθετήρας φθάνει στο νεφρό δια της ουρήθρας. Κατόπιν, τοποθετείται μπρούμυτα στο κρεβάτι αν και πλέον πολλές παραλλαγές στην τοποθέτηση του υπάρχουν. Στη συνέχεια γίνεται παρακέντηση του νεφρού μέσω ειδικής τεχνικής. Αφού παρακεντηθεί ο νεφρός εν συνεχεία διευρύνεται η τομή της παρακέντησης σε 1-2 εκ και από εκεί εισχωρεί στο νεφρό ειδικό μηχάνημα που λέγεται νεφροσκόπιο. Μέσα από το νεφροσκόπιο διέρχονται κατάλληλα μηχανήματα (laser ή κρουστικά) που σπάνε την πέτρα και μετά με λαβίδες αφαιρούμε τα μεγαλύτερα θραύσματα. Η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική αλλά η ανατομία του νεφρού μπορεί να θέτει περιορισμούς καθώς αν υπάρχουν πέτρες σε μέρη του νεφρού που δεν είναι προσπελάσιμα δε θα μπορούν να σπάσουν.

Επίσης οι πολύ μεγάλες πέτρες μπορεί να μην γίνεται να αφαιρεθούν σε μία επέμβαση και να χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία μετά, όπως για παράδειγμα εξωσωματική λιθοτριψία. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης μπορεί να τοποθετηθεί παροχέτευση στην πλάτη για μια –δυο ημέρες και ουρητηρικός καθετήρας (Pig tail) μέχρι να αποβληθούν όλα τα θραύσματα και να επουλωθεί το νεφρό.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Παρότι η μέθοδος είναι γίνεται από μια μικρή οπή το γεγονός ότι τρυπάμε το νεφρό αυξάνει το κίνδυνο αιμορραγίας, τραυματισμού του νεφρού και νεφρικών βλαβών. Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες αλλά δε θα πρέπει να υποτιμούμε την επέμβαση. Συνήθως απαιτεί μια – δύο ημέρες νοσηλεία και μετά ο ασθενής εξέρχεται αλλά για την αποφυγή αιματώματος συστήνεται τις πρώτες ημέρες να έχει περιορισμένη κινητικότητα.

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι η μέθοδος για την αφαίρεση μεγάλων λίθων από το νεφρό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και έχει σχεδόν αντικαταστάσει την ανοικτή επέμβαση κατά την οποία ανοίγαμε όλο το νεφρό για να βγάλουμε την πέτρα.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.