Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Μεταβείτε στην ενότητα

 

Υδροκήλη Στους Όρχεις

Τι Είναι;

Το όσχεο είναι το «σακουλάκι» το οποίο και αποτελεί την ανατομική θέση των όρχεων. Εκεί υπάρχει λίγο υγρό, το οποίο βοηθάει τους όρχεις να κινούνται και να μην υποβάλλονται σε τριβή ή πόνο. Αν το υγρό μέσα στο όσχεο αυξηθεί, τότε ως φυσιολογικό επακόλουθο αυτό διογκώνεται, λαμβάνοντας ανάλογα με την ποσότητα του υγρού έως και πολύ μεγάλες διαστάσεις που εμποδίζουν την καθημερινότητα του ασθενούς.

Η συλλογή του παραπάνω υγρού στο όσχεο, ονομάζεται υδροκήλη και συνήθως αφορά μόνο τον έναν όρχι. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε νεογέννητα ως συγγενής πάθηση, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο.

Ποια τα Αίτια;

Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί κατά την ενδομήτρια ζωή, σαν συγγενής πάθηση, όπου στην συνέχεια με φυσιολογικό τρόπο το υγρό απορροφάται στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Αν το υγρό παραμείνει χρειάζεται χειρουργείο για να διορθωθεί η κατάσταση.

Αιτίες από τις οποίες μπορεί να προκύψει υδροκήλη, είναι η παρουσία μιας φλεγμονής ή ένας τραυματισμός στους όρχεις. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί η πάθηση μετά από ένα χειρουργείο για τη θεραπεία της κιρσοκήλης.

Αντιμετωπίστε οριστικά το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί

Τι Συμπτώματα υπάρχουν;

Στις μικρές υδροκήλες συνήθως συμπτώματα δεν υπάρχουν πέρα πέρα από μια  ελαφριά διόγκωση του ενός όρχεως. Ειδάλλως, αν η διόγκωση είναι μεγάλη, τότε σαν σύμπτωμα υπάρχει μία δυσφορία και αίσθημα βάρους. Μόλις ο άνδρας αντιληφθεί κάτι από τα παραπάνω, πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον γιατρό του. Σπανιότερα, η υδροκήλη μπορεί να έχει σχέση με τον καρκίνο των όρχεων ή με βουβωνοκήλη.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο είναι αρκετή για μία ασφαλή διάγνωση, ωστόσο η διάγνωση επιβεβαιώνεται πάντα με υπερηχογράφημα όρχεων, το οποίο ταυτόχρονα θα αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Ποια η κατάλληλη Θεραπεία;

Η αντιμετώπιση της υδροκήλης με χειρουργείο είναι υποχρεωτική, ειδικά αν είναι μεγάλη, ενοχλεί και προκαλεί μία αντιαισθητική εικόνα. Η επέμβαση ονομάζεται πλαστική υδροκήλης και είναι χειρουργείο μιας ημέρας. Ο ασθενής την επόμενη ημέρα επιστρέφει σπίτι του και στην εργασία του μετά από λίγες ημέρες.

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αναρρόφηση του υγρού με βελόνα, η οποία σαφώς είναι πιο εύκολη και ανεκτή συγκριτικά με το χειρουργείο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επανεμφάνισης. Αν και μπορεί να επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειάζεται, δε συνίσταται ως θεραπεία εκτός από άτομα στα οποία  αντενδείκνυται το χειρουργείο υδροκήλης.

Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής μετεγχειρητικά θα πρέπει να υποστηρίζει τους όρχεις για αρκετές. Αυτό είναι εύκολο με την χρήση ενός ειδικού σπασουάρ, το οποίο περιλαμβάνει μία μικρή θήκη για τους όρχεις.

Υδροκήλη στα παιδιά

Η υδροκήλη στα παιδιά προκαλεί άγχος στους γονείς καθώς το παιδί μπορεί να την εμφανίσει για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι κακώσεις ή η συστροφή του όρχεως. Σπάνια μπορεί να είναι αποτέλεσμα νεοπλασίας.

Αν μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού δεν υποχωρήσει μόνη της, προτείνεται χειρουργείο. Αφού γίνει το χειρουργείο, στο μετέπειτα της ζωής του παιδιού, δεν θα επηρεάσει την γονιμότητα.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.