Τι Είναι ο καρκίνος των όρχεων;

Αν και ο καρκίνος των όρχεων είναι σχετικά σπάνιος, ωστόσο φαίνεται ότι προτιμά τους νέους ηλικίας 14 – 35 ετών. Στην εποχή μας αντιμετωπίζεται με σχεδόν 100% επιτυχία αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια.

Δύο είναι οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνου των όρχεων. Τα σεμινώματα και οι μη σεμινωματώδεις όγκοι. Συνήθως ο άνδρας ψηλαφά στους όρχεις μία περίεργη μάζα, η οποία μπορεί είτε να προκαλεί πόνο, είτε όχι.

Μεταστάσεις μετά απο την διάγνωση καρκίνου των όρχεων

Μετά από τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων, γίνονται εξετάσεις (μαγνητική και αξονική τομογραφία) για να βρεθεί αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση. Η διάγνωση του σταδίου της νόσου στοχεύει στο να βρει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές όπως οι πνεύμονες. Δεν είναι σπάνιο, ήδη από την αρχή της διάγνωσης να έχει κάνει μετάσταση.

Ποια τα αίτια – προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης καρκίνου των όρχεων;

Σαφή αίτια δεν υπάρχουν, ωστόσο φαίνεται να ενοχοποιούνται παράγοντες όπως είναι η κληρονομικότητα, διάφορες συγγενείς παθήσεις, η υπογονιμότητα κ.α.

Ειδικότερα να τονίσουμε την κρυψορχία η οποία είναι μία κατάσταση η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου καθώς και τις σοβαρές μορφές υπογονιμότητας όπως την αζωοσπερμία.

Αντιμετωπίστε οριστικά το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί

Ποια τα συμπτώματα καρκίνου των όρχεων;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών παρατηρείται μία μάζα στην επιφάνεια του όρχεως, η οποία συνήθως δεν πονάει. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, τότε τα συμπτώματα διαφέρουν και αφορούν πόνο στην πλάτη, ανορεξία και απώλεια βάρους αλλά και δύσπνοια.

Σπανιότατα εμφανίζεται γυναικομαστία από την αύξηση των οιστρογόνων στον άνδρα με καρκίνο όρχεων.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωστεί ο καρκίνος των όρχεων είναι απαραίτητο να γίνει υπερηχογράφημα όρχεων και εξετάσεις αίματος, κατά τις οποίες ανιχνεύονται στο αίμα οι λεγόμενοι καρκινικοί δείκτες.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Ιατρό!

Ποια η ενδεδειγμένη θεραπεία – αντιμετώπιση για του καρκίνο των όρχεων;

Ορχεκτομή

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του όρχεως, ο γιατρός θα προχωρήσει σε ορχεκτομή. Η χειρουργική αφαίρεση συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η επέμβαση είναι θεραπευτική.

Σε περίπτωση εξάπλωσης του καρκίνου, χρειάζεται επικουρικά ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία και πιθανόν νέα χειρουργική αφαίρεση για να αφαιρεθούν οι εναπομείνασες καρκινικές μάζες.

Πολλοί άνδρες που δεν έχουν κάνει ακόμα παιδιά, αναρωτιούνται κατά πόσο η αφαίρεση ενός όρχι, επηρεάζει την γονιμότητα. Εφόσον, αφαιρεθεί ένας όρχις και ο άλλος είναι φυσιολογικός, δεν επηρεάζεται σημαντικά η γονιμότητα. Αν ο ασθενής υποβληθεί σε επικουρική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, τότε υπάρχουν πιθανότητες υπογονιμότητας.

Χημειοθεραπεία

Πρόκειται για τη θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και απαγορεύουν την περαιτέρω αύξησή τους. Η διάρκεια της χημειοθεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία, μέσω της ακτινοβολίας, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Ο γιατρός θα αποφασίσει κατά πόσο είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωσή.

Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία

Ο άνδρας, θα πρέπει να παρακολουθείται για πολλά χρόνια μετά από την θεραπεία, για να διαγνωστεί από νωρίς η περίπτωση επανεμφάνισης του καρκίνου. Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, αξονική. Ανάλογα με την κάθε περίπτωσή, ο γιατρός θα προτείνει έναν συνδυασμό εξετάσεων.

Αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση των όρχεων, είναι τόσο σημαντική όσο και η ψηλάφηση του στήθους στις γυναίκες. Είναι μια απλή κι εύκολη εξέταση που ο κάθε άντρας μπορεί να πραγματοποιήσει.

Γράφει ο Χειρουργός Ουρολόγος Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών με ιατρείο στην Αθήνα.