Τι είναι η ουρηθροκυστεοσκόπηση
Η ουρηθροκυστεοσκόπηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαγνωστικές ουρολογικές εξετάσεις. Η εξέταση είναι σύντομη, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία μέσω ειδικής αλοιφής και γίνεται με την βοήθεια ενός ειδικού ενδοσκοπικού εργαλείου, το οποίο ονομάζεται κυστεοσκόπιο.
Η ουρηθροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό να έχει συνολική εικόνα του εσωτερικού της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως. Η χρήση του κυστεοσκόπιου, το οποίο είναι ένα λεπτό και εύκαμπτο εργαλείο, διαμέτρου λίγων χιλιοστών, επιτρέπει τον ενδελεχή έλεγχο των εξής:
- Ουρήθρας
- Έλεγχος βλάβης στον σφιγκτήρα
- Ύπαρξη στενώματος
- Φλεγμονής
- Ουροδόχου κύστεως
Πότε χρειάζεται να γίνει ουρηθροκυστεοσκόπηση
- Όταν εντοπίζονται προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (απόφραξη ουρήθρας λόγω προστάτη, στένωμα ουρήθρας, πέτρα ή όγκος)
- Προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια διαφόρων συμπτωμάτων (αίμα στα ούρα, πόνος κατά την ούρηση, ακράτεια ούρων, συχνοουρία, αδυναμία ούρησης)
- Προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που δημιουργεί προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (πχ συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις)
- Προκειμένου να αξιολογηθούν προβλήματα που δεν μπορούν να εντοπίσουν άλλες εξετάσεις ή για την εκτενέστερη διερεύνηση προβλημάτων που εντοπίστηκαν μέσω υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας
- Προκειμένου να γίνει ψυχρή βιοψία της κύστης
- Προκειμένου να απομακρυνθούν ξένα σώματα από την κύστη
- Προκειμένου να τοποθετηθεί ουρητικός καθετήρας (stent) για την υποβοήθηση της καθόδου των ούρων από τους νεφρούς προς την κύστη
Πως γίνεται η ουρηθροκυστεοσκόπηση
Ο ασθενής εισέρχεται στο ιατρείο και ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι. Στην συνέχεια ο γιατρός απολυμαίνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό. Αμέσως μετά εφαρμόζεται το τοπικό αναισθητικό και αφού περάσουν 10 λεπτά, εισάγεται το κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα και φτάνει μέχρι την ουροδόχο κύστη.
Ο γιατρός έχει ξεκάθαρη εικόνα του εσωτερικού της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως και είναι σε θέση να εντοπίσει πιθανές βλάβες, που δεν θα γινόντουσαν αντιληπτές με καμία άλλη εξέταση.
Μέσω του κυστεοσκόπιου, ο γιατρός μπορεί να εισαγάγει λαβίδες και να πάρει ένα μικρό δείγμα του ιστού για βιοψία. Οι λαβίδες αυτές μπορούν επίσης να αφαιρέσουν πολύ μικρούς λίθους και να γίνει επίσης καυτηριασμός μικρών βλαβών.
Γενικές οδηγίες για την ουρηθροκυστεοσκόπηση
Μετά την τοπική αναισθησία στην ουρήθρα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά και άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η όλη εξέταση μπορεί να έχει διάρκεια 15-30 λεπτών.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι πριν από την εξέταση θα του χορηγηθεί κάποιο αντιβιοτικό φάρμακο, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη μόλυνση του ουροποιητικού κατά την διάρκεια της εξέτασης.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της ουρηθροκυστεοσκόπησης
Μετά την εξέταση είναι φυσιολογικό να νιώθει ο ασθενής ελαφρύ κάψιμο κατά την διάρκεια της ούρησης για τις επόμενες 1-2μέρες. Το αίμα ή μια ροζ απόχρωση στα ούρα, αλλά και η συχνοουρία είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο, ειδικά την πρώτη μέρα της εξέτασης και δεν είναι κάτι που χρειάζεται ανησυχία.
Οι ενοχλήσεις αυτές έχουν διάρκεια λίγων ωρών και μπορούν να αντιμετωπισθούν λαμβάνοντας κοινά παυσίπονα.
Ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει άφθονα υγρά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ουρολοίμωξης και να μειωθούν τα συμπτώματα. Όταν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός θα δώσει το πόρισμά του και αν έχει γίνει βιοψία, θα δώσει και το αντίστοιχο πόρισμα της ιστολογικής εξέτασης.
Αν βρεθεί κάτι παθολογικό (πχ θήλωμα, πέτρα), ο θεράπων ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή για την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ουρηθροσκόπηση και την κυστεοσκόπηση, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, που είναι σε θέση να λύσει κάθε σας απορία με αξιοπιστία και να σας καθοδηγήσει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Επικοινωνήστε σήμερα με τον Χειρουργό Ουρολόγο και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.